duminică, 27 ianuarie 2013

NU ISPITELOR!

Ti-e greu în oraş cu prietenele, cînd ieşi cînd salata lor are dressing si a ta nu?
Vezi atîtea diete, auzi de atîtea reţete minune, încît sa o alegi pe cea mai buna pentru tine ti se pare de-a dreptul o loterie. Sa fie cura în care îţi numeri boabele de orez? Sa fie cea în care te îndopi toata ziua cu mere? Înainte sa te apuci de vreun meniu special, ia în considerare următoarele sfaturi. Te vor ajuta sa te tii de dieta si sa nu te ingrasi la loc după cinci săptămîni.

1. Schimba atitudinea. Nu-ti duşmani corpul, pentru ca n-o sa te asculte atunci cînd o sa-i ordoni sa slăbeasca. Dacă oamenii comenteaza cînd vad, ei au în primul rînd o nefericire legată de ei înşişi.

2. Evita cintarele. Cînd începi o dieta, ai tendinta sa te cîntăreşti mai des decît te uiti în oglindă. Regula-i: nu te cîntări decît o data pe săptămînă. În aceeaşi zi, dimineaţa. Si fa-ti un caiet în care inregistrezi toate schimbarile.

3. Recompenseaza-te. Propune-ti scopuri realiste ( nu zece kilograme în zece zile!), da-ti un termen limita, după care vei face prima evaluare, si dacă vei constata ca ai slăbit cît ti-ai propus, fa ceva pentru tine. Du-te la un salon de frumuseţe sau cumpăra-ti gentuta pe care ti-o doreai.

4. Tine-ti un jurnal. Din ziua în care ai început dieta, scrie într-un caiet totul: ce mănînci, cum te simţi, ce exerciţii ai făcut. Vei trage concluziile necesare, de exemplu, vei constata ca cele mai multe excepţii (gratar de porc, mititei, îngheţată) le faci în  week-end. În consecinţă, vei începe sa te pregatesti din timp pentru week-end cu alternative sănătoase (gratar de pui, mititei de pui, fructe exotice).

5. Ia-o încet. Nu-ti propune sa te laşi de toate viciile într-o zi. Dacă ai mania ciocolatei, ţigărilor, cafelelor, alcoolului, fa-ti o ordine a importanţei si lasă-te de ele treptat. Lasă-ti corpul sa se adapteze. N-are rost sa-l şochezi.

6. Locul mîncării e în bucătărie. Depozite de mîncare (sub forma nevinovată de saratele, biscuiti, covrigei, prajiturele, ciocolatele) lasa-te neglijent pe birou, prin dormitor, prin sertare sau prin torpedou te invita pur si simplu la ronţăit. Si se depun fără sa-ti dai seama cînd se întîmpla.

7. Mic dejun obligatoriu. Oricît de mult te-ai grăbi, fa tot posibilul sa nu sari peste breakfast. Altfel te vei trezi ca, pina la urma, tot o prostioara cu foitaj si cu mult ulei vei baga în stomac. Pentru ca foamea vine si trebuie sa faci ceva!

8. Maninca inainte sa ti se faca foame. Ei, da, nu te-ai gindit la asta, asa-i? Dacă mănînci din trei în trei ore, nici nu ti se face foame, nici nu simţi nevoia sa-ti faci portii mari ca sa te saturi!

9. Bea apa! Tine-ti corpul hidratat, mai ales inainte sa mănînci. Nu e recomandata apa carbogazoasa, ci cea plata sau de masa. Uita de bauturi multicolore, acidulate si aromate. Nu tin de sete si se depun ca painea calda!

10. Maninca încet. Nu te grabeste nimeni. Mesteca, pune furculita jos după fiecare dumicat si soarbe din cînd în cînd o gura mica de apa ca sa ajuti digestia si sa pacalesti foamea.

11. Spala-te pe dinti. Dacă poti după fiecare masa, e perfect. Vei fi mai putin tentata sa mănînci. Oricum, nu sari peste spalatul pe dinti după masa de seara. Multi spun ca pasta de dinti le taie pofta sa mai rontaie ceva la filmul de noapte.

12. Taie sarea de pe lista. Gata, cu cît mănînci mai multa mîncarea sarata, cu atit vrei sa mănînci mai mult. Si cu cît mănînci mai mult, cu atit mai multa apa trebuie sa retina corpul tau ca sa echilibreze fluidele.

13. Stabileste-ti scopuri. Altfel, după ce ai reusit ce ti-ai propus, nu vei mai stii ce sa faci si, probabil, vei pune mina pe o punga de chipsuri asa, de plictiseala. Pai nu! Inainte sa indeplinesti un scop (primele 5 kilograme slabite) stabileste alt scop (inca un kilogram si jumatate). Scopurile te imping inainte. Lipsa de scopuri te tine pe loc. Sau mai rau, te da inapoi.

14. Alege momentul cu grija. Dacă azi nu e o zi potrivita sa începi dieta, lasă pe maine. Si, în general, nu-ti da startul dacă stii ca în citeva zile urmeaza o sarbatoare, o petrecere sau un concediu la mare.

3 trucuri care-ti taie din portia zilnica de calorii fără sa suferi:

  • Inlocuieste un ou cu doua albusuri -45 calorii
  • Inlocuieste cana de lapte gras cu lapte degresat -65 calorii
  • Inlocuieste cola normala cu cola diet -210 calorii
Total: -300 calorii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu