luni, 22 aprilie 2013

INFOMETAREA TE INGRASA

Dietele drastice, cu mese sărite si răbdări prăjite, nu ajuta la slăbit. Din contra, rişti sa mai pui ceva pe tine
Daca e s-o luăm babeste, te ingrasi fiindcă mănînci prea mult; în sens invers, dacă nu mănînci, ar trebui sa slăbeşti. Dar nu se întîmplă deloc asa. De ce? Fiindcă atunci cînd începi o dieta prin înfometare, organismul tău începe sa ardă din ce în ce mai puţine calorii, ca sa compenseze aportul redus.
Sa zicem ca mîncai de patru ori pe zi, cam 600 de calorii la fiecare masa (total 2400 kcal/ zi). Si într-o (ne)buna zi, te hotarasti sa ''inchizi robinetul'' si nu mai mănînci decît o singura data pe zi, tot 600 de calorii. Scapi dintr-un foc de 1800 kcal si te-aştepţi sa slabesti drastic, nu?
În prima săptămîna asa se va si întîmpla, dar, după aceea corpul tău se va mulţumi cu puţinul pe care i-l oferi si va consuma fix cît îi dai. Si, dintr-o data, cu toate ca mănînci cît o vrăbiuta, nu mai slabesti un gram. Mai rău, din pricina ca îi dai atît de puţin ''combustibil'', organismul va apela si la ce are de rezerva: muschii de exemplu. Iar tu devii hămesita si fără pic de vlagă.
Parcă ţineai regim ca sa ai o musculatură frumos conturată, nu moale ca piftia...În loc sa arăti în forma, din cauza muschilor lăsaţi, s-ar putea sa pari chiar mai durdulie. Scopul dietei tale era sa pierzi din tesutul gras, nu din muschi. Iar cireasa de pe tort (pardon ca aducem în discuţie alimente interzise!) este ca, atunci cînd hotarasti sa mănînci din nou relativ normal, trupul tău va fi atît de înfometat, încît se va grăbi sa pună la loc tot ce-a pierdut, ba chiar si ceva în plus. E un fenomen clasic de compensare exagerata, pe care nu îl poţi stopa. Metabolismul are si el regulile lui. Exact ceea ce nu-ti doreai!

Trei reguli de aur pentru o dieta sănătoasă
Majoritatea regimurilor se bazează pe principii simple: mese echilibrate, zahăr si grăsimi puţine, proteine în cantitate moderata.
1 un meniu sănătos contine alimente din toate grupele.
2 Puţine grăsimi, puţin zahăr. Grăsimile sa fie nesaturate (ulei), iar carbohidratii nerafinati (cereale, cartofi).
3 Cumpăra mîncare sănătoasă si găteşte-o sănătos. Evita semipreparatele, rafinate, cu amidon, coloranti. Găteşte cu puţine grăsimi, prajeste pe gratar sau la abur. Altfel, degeaba tii diete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu