joi, 9 mai 2013

PIRAMIDA BUNA SI PIRAMIDA REA

PIRAMIDA BUNA

E esenţial sa consumi toate alimentele din piramida, nu neapărat toate între-o zi, dar sa nu treacă săptămîna fără unul dintre ele. Mănîncă în cantităţi care sa-ti alunge foamea.

Făinoase: îţi aduc necesarul de carbohidrati, minerale si fibre. Dacă vrei sa ai energie, asigura-te ca pastele si pîinea sunt din cereale integrale. Poate nu sunt delicioase, dar asta nu e o scuză sa le ungi cu unt si brînză topită.

Fructe: Institutul naţional împotriva cancerului SUA recomanda consumul a cinci porţii de fructe si/sau legume pe zi. Mănîncă fructele dimineaţa pe stomacul gol, doua frunze de salată sau o roşie o data cu masa de prînz, o fructă după-amiază si legume preparate la aburi seara.

Lactate: Sunt sursa ta de proteine si de calciu. Dacă nu suporţi laptele, n-ai decît sa mănînci iaurt sau kefir, sau sana, sau lapte bătut. Dacă sunt degresate, cu atît mai bine.

Carne, legume uscate: pe lînga proteine, sunt o sursa de fier, zinc si B-uri. Ideal e sa mănînci cîte puţin la fiecare masa (un sandvich cu pîine neagră, pui la teflon si o jumătate de roşie + o supă de legume cu crutoane reprezintă o varianta ideală de prînz).

Grăsimi: Sunt esentiale, dar foarte concentrate, de aceea nu exagera. O lingurita de ulei de masline peste frunzele de salată, o porţie de margarina (cît o aluna) la sandvisul de dimineaţa ajung.

PIRAMIDA REA

Ce bunătăţi! Ce arome! Ce colacei, ce burtică! Ce fund mare! Ce zi proastă!...Vrei sa fii suplă, sa te mişti uşor, sa fii valubilă si optimista? Fugi cît poţi de aceste otrăvuri ademenitoare!

Pîinea albă: nu contine atîtea fibre, minerale si vitamine ca pîinea neagră. Pentru ca în făină albă, toţi nutrienţii sunt aproape în întregime absenţi (din cauza agentului de inalbire care e folosit).

Sucuri imbuteliate: aditivi, coloranti, indulcitori, zahar, arome, concentrate, esente. Cam asta bem într-o sticla de suc. E destul de dulce si de aromat sa nu simti gustul bizar al adaosurilor. Dar fa un experiment. Lasa o sticla fără capac, o zi, doua si bea-o la temperatura camerei. Vei simti gustul lui real.

Shake-uri, hamburgeri: Cu shake-urile, daca nu s-ar altera, ti-as propune acelasi experiment de mai sus. Aceste bauturi dubioase au norocul de a fi foarte reci (îţi amortesc papilele si ti le deruteaza). Altfel, gustul si consistenta ar fi greu de suportat. Ca sa nu mai vorbim de hamburgeri. Experimentul 2: ia-ti unul la pachet, scoate de pe chiftea toate sosurile, muraturile si las-o goala-goluta. Fa-o de rusine, singura, pe o farfurie! Incearca sa o tai, tacticos si sa o mănînci. Brr, e groaznica!

Bobo: E greu de crezut, dar dependenta de dulciuri are leac. Si anume, fructele. Cind vrei o ciocolata, maninca un mar dulce. Cind ai minca o bomboana, maninca o jumătate de conserva de ananas (fără suc). Functioneaza!

2 comentarii:

  1. E frumos ce scrii tu aici,dar e pacat ca nu multi vor sa aibe o alimentatie sanatoasa.Si se intampla de multe ori ca o masa in care exista mancare sanatoasa sa aibe mai multe calorii decat un big mac(otrava).Fa o revolutie in care sa faci lumea in asa fel incat sa uite de Kfc si sa manance sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Apreciez comentariul si opinia ta, si chiar sunt deacord cu tine, dar uite ca in privinta revolutiei e mai greu de realizat. Pe om e greu sa-l impui sau sa-l convingi de ceva. La acest capitol, e foarte greu de schimbat ceva. Dar desigur, trebuie sa incercam macar!:-)

    RăspundețiȘtergere